dinsdag, 07 oktober 2014 00:00

Koos Poppen Toernooi

Naast Fokko Roelfsema is er nog een legendarische naam uit de clubgeschiedenis waarnaar een toernooi is vernoemd: Koos Poppen.

Vóór 1984 was v.v. Wildervank een zondagvereniging. Maar hoe is de zaterdagafdeling nu eigenlijk precies ontstaan? En wie is Koos Poppen en waarom is er een toernooi naar hem vernoemd? De familie Poppen vertelt…

“Fokko Roelfsema kwam regelmatig langs als Koos in de tuin bezig was. Vaak stopte hij dan even voor een praatje. Eerst ging het over de tuin, maar meestal ging het al snel weer over voetbal. Beide heren vonden het jammer dat er geen zaterdagelftal bij v.v. Wildervank was. In principe was er genoeg animo, vooral bij de A-junioren. Ze vreesden dat als er geen zaterdagelftal zou komen, dat deze jongens mogelijk een andere vereniging zouden gaan kiezen. Maar geld voor een trainer was er niet in die tijd.

Aangezien Koos vanwege een knieblessure het voetballen bij Onstwedder Boys moest stopzetten, wat hij zelf bijzonder jammer vond, was hij nog wel altijd bezig met het voetballen. Trainer worden werd zijn nieuwe uitdaging. Zo was de link snel gelegd. De oprichting van de zaterdagafdeling verliep niet zonder slag of stoot. Maar met heel veel inzet van een aantal mensen kon het Bestuur zich uiteindelijk vinden in de oprichting van een zaterdagafdeling.

In 1984 ging het eerste zaterdagelftal dan ook van start. Het vinden van een leider was geen probleem. De eerste leider werd gevonden in oud voorzitter Nico van der Vorm, waarna na verloop van tijd Wolter Drenth het stokje overnam. Een prima team en in 1985 werd zaterdag 1 ongeslagen kampioen. Een mooie start van nog veel mooie voetbaljaren. Het vinden van sponsoren verliep al even soepel. De familie Eggen voor de shirts en Garage Van Damme voor de trainingspakken. Koos Poppen is heel wat jaren trainer geweest tot 1991, waarna hij vertrok naar Mussel en Rits Wormmeester hem opvolgde als trainer van de zaterdagselectie. Gaandeweg waren er steeds meer spelers en kwamen er steeds meer elftallen op de zaterdag bij.

Koos Poppen is altijd een ‘Wildervank man’ gebleven. Hij werd leider bij de E-tjes toen zijn zoon Erik graag wilde voetballen. Wat was hij trots! Voetbal was zijn grote passie, maar Koos was ook altijd aanwezig bij de volleybal- en atletiekwedstrijden van zijn meiden. Nooit was hem iets teveel als het om zijn gezin ging. Koos was trots op zijn kinderen, die meestal meegingen naar het voetbalveld. Het zaterdagvoetbal van v.v. Wildervank zal dan ook altijd bij Koos en zone familie blijven horen.’

In 1999 is Koos Poppen plotseling overleden op 45-jarige leeftijd. Als eerbetoon werd in 2000 het eerste Koos Poppen Toernooi georganiseerd.

Zaterdag 1, onder leiding van trainer Koos Poppen

Zaterdag 1 in 1984, met trainer Koos Poppen